Lyssna: RA – Then I Woke Up In Paradise

a3449062864_10

Det här är nog deras mest imponerande alster hittills. Inget band har lyckats personifiera 040-andan så bra som RA lyckas med detta släpp. Det känns som om det är ämnat för någon som är från Malmö att förstå, men samtidigt inbjudande för internationella lyssnare. De svepande melodiösa gitarriffen, ackompanjerade av försiktiga trummor och en mer kontrollerad sång – gör att dessa fyra låtar alla blir hymner, fast på olika sätt och vis.

Särskilt låten040” är en kaskad av melankoli som får den som är under isen att på något sätt få upp ett glödgat hopp. Någonstans mellan de kraftiga musikaliska humörsvängningar som inkluderas, så finns där ett tätt sammanknutet sammanhang vars mening inte går förlorad i musikens vilda värld. Där finns, åtminstone som vi ser det, en stark lokal förankring som inflyttade smålänningar och andra utbölingar aldrig kan förstå sig på. Detta är en av de viktigaste ingredienserna i det som gör RA till ett så bra band.

Förutom att melankolin piskas upp gång på gång så finner man sig själv svängande med huvudet – dock hållandes det högt och blankt skita i vad andra tycker om det. Man skulle kunna gå så långt som att säga att detta är en hymn som passar alla oss som skulle kunna gå i döden för det som verkligen är 040. Det är inte lika uppenbart för alla hur stort avtryck detta släpp verkligen gör och har gjort – men de har lyckats komprimera allt det bästa med RA – för att utveckla det ytterligare med elektroniska ljudmattor.

Man blir stolt när man lyssnar till detta släpp. Särskilt av ovannämnda orsak. Det finns saker som kommer och går, men det finns saker som faktiskt består. Alla som förstår – ni förstår – och de som vägrar att förstå sig på det, eller som låtsas sig tro något annat – ni har helt fel. RA är här för att stanna och har man inte fått upp ögonen för dem tidigare så får man det nu. I och med släppet via franska Third Coming Records cementerar skivbolaget sig som mästerligare än förut – i och med detta släpp. Lyssna till det här nedanför.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s