Exklusiv Premiär: Vargkvint – Brus

beautiful

Vargkvint sammanfattar den svenska melankolin, bygger en brygga över till en engelsk version av denna melankoliska aspekt som alltid har präglat Sverige på ett eller annat sätt. Väv in det med, vad sångerskan själv hävdar, är ett soundtrack till John Bauers sagoillustrationer. Allt detta i ett, lyckas hon förmedla, med ett väldigt magert musikaliskt innehåll – på ett fenomenalt sätt.

Hon lyckas att få någonting så komplext att låta enkelt, men samtidigt som enkelheten vävs in i form av melodier och rytmer, så framkommer det också något riktigt vackert – som ligger och lurar i vassen, någonstans långt därute – invid en sjö.

Naturnära musik som berör på ett djupare sätt än vad man är van vid, folkmusik skulle man kunna kalla det men utan att lämpa in musiken i någon form av fack, så kan man gott säga att det är något mer meningsfullt än bara det. Sofia Nystrand lyckas locka fram det underliggande vackra, musiken är sublim på ett grandiost sätt, ibland är den bara sublim – det behövs inte så mycket mer än så.

En påminnelse om någonting svunnet men något som ännu inte är förlorat. Nostalgin reser ragg och spottar och fräser, för detta är sannerligen inte en nostalgitripp – utan något nyskapande som grott fram ur något beprövat.

Repartiseraren kan stolt premiärspela hela släppet, exklusivt, en dag innan det släpps på riktigt, det vill säga den 25:e November. Lyssna till hela släppet via Soundcloud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s