Exklusiv Premiär: Diskoteket – Explosioner

1395421_10153063123433149_6527277510390835249_n

Länge har denna grupp varit som en nål i ögat för oss, men inte på ett dåligt sätt. Sedan de började ‘på riktigt’ genom att konstruera en fenomenala självbetitlad platta år 2009 — till uppföljaren “Det Ska Se Ut Som Slutet“, tre år senare — som kändes som ett permanent avslut — så har de överraskat gång på gång. Det är inte bara det musikaliska som de tagit ut svängarna med, utan också det estetiska som med rena och enkla drag skapar illusioner vars syfte vi tolkar som tvåeggat — att vara en symbolisk gest som beskriver släppet — men även en fröjd för ögat att se. Särskilt klart blir det i och med släppet år 2012 som Irrlicht fick ge ut. Där är det ett klart och tydligt besked, om än rent symboliskt med estetiken — likt en dödsruna eller till och med notis. Rent textmässigt är det ett informativt omslag som bara delger det som är nyttigt att veta, man hade inte uppfattat att det var ett slags ‘tack-och-adjö’-brev om man bara sett till texten, undantaget albumets titel. Bara sådär ges det avsked när man trott att resan bara börjat, även om albumet var runt tre år från debutsläppets datum.

10354820_10153038748008149_3198811243734700917_n

Men det är inte tid att sörja när Diskoteket har återfått sin forna glans och speglar sig i discokulan återigen. Det är nämligen så att detta band kommer att släppa ett tredje album, denna gång via Novoton — ett skivbolag som i år har släppt album med Riddarna och Dödsfest. Detta bolag har även släppt alster av Knivderby, Antennas, Pascal, med flera. Huvudsakligen verkar ett genomgående tema kretsa kring antingen post-punk, post-rock, krautrock eller liknande genrer. Givetvis finns det undantag även här, men det känns som att bandet har hittat rätt. Albumet som släpps den 10:e December heter “Jag ser över mitt liv” och känns som en ångerfylld, men relativt stabil återkomst — som om hela livet kraschat och man precis lyckats plocka upp spillrorna, för att föra dem samman. Det morbida men stilrena omslaget har skapats av Rebecka Molin. Ni kan lyssna till den första låten “Explosioner” exklusivt på Repartiseraren — med en viss stolthet, kan medges. Lyssna här nedanför.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s