Liten intervju med Vanligt Folk!

vf-medis

Vanligt Folk är en grupp från Göteborg som tidigare har varit aktiva i många olika band inom en hel del olika genrer. Eftersom att människor i princip redan vet att de varit aktiva i band tidigare, så kanske det inte skadar att inviga de nytillkomna. Gruppen består utav David Sundquist, som bland annat varit aktiv i C. Armeé, soloprojektet The Kick och även Kitty  & The K – tillsammans med Kitty Jutbring. Sedan så återfinns även Andreas Carlsson och Jonas Abrahamsson i gruppen, vilket gör trion till en glödhet EBM/Pop-ensemble. Alla har erfarenhet av att vara med i ett band tidigare, eller en grupp för den delen. Vilket gör musikprojektet ännu mer spännande. Jag fick tag på David från gruppen och ställde några frågor om gruppen, synen på musik i allmänhet och mycket mer. Denna gång en liten intervju.

Ni har tidigare varit med i en uppsjö av både relevanta men även icke-relevanta grupper som verkat i den Svenska musikmiljön, på ett eller annat sätt. Varför vill ni återskapa just den tidigare varianten av EBM och bodymusik?

– Vet inte vad du definierar som relevant eller icke-relevant musik men det kanske är på samma sätt man filtrera de influenser som lyser igenom vår musik. Man hör det man tycker är relevant och om det är EBM är det det enda man hör. I en av låtarna hör jag en rejäl dos tidiga DAF men sen är det lika mycket Imperiet eller Bob Hund eller The Specials i mina öron.

En intressant infallsvinkel är även att ta reda på hur ni har tagits emot, med tanke på att det stormade på havet ordentligt när ni först släppte er musikvideo till låten “Idioter Av Församlingen”. Det verkar som att folk i gemen tog emot er med öppna armar. Möjligtvis har jag fel, men vad tycker ni om bemötandet i allmänhet och raljerandet kring de influenser som påstås gro i er musik?

– Tycker det har vart ett bra bemötande. De som lyssnar verkar gilla det de hör. Vad det gäller genre och influenser tycker jag det ofta känns lite ointressant att diskutera.

Överlag så måste jag hålla med er om när ni sagt att det finns en brist på “antagonism”. Vilket känns av lite extra inom musikjournalism, inte främst på senare tid, men där det allt för ofta är samma tugg om och om igen utan någon som helst omvälvande förändring. Hur är det i “musikvärlden”, tycker ni?

– Det beror nog lite på vilken musikvärld man pratar om. Det finns en stor scen för experimentell musik i Sverige och där händer det väldigt mycket hela tiden. I den bredaste populärkulturella musikvärlden händer det väl inte så mycket. Tycker dock att det The Knife gjort med sin skiva är helt genialiskt.

Denna genre verkar genomgå en och annan förändring, i och med att ni är med i bilden och att Pouppée Fabrikk nyligen kommit ut med en musikalisk svängrem, där de tydligt proklamerar att det helt enkelt måste “gå tillbaka” till rötterna. För att inte tala om att de sadlat om helt från EBM till EKM istället. Så, med tanke på att ni spelar på ungefär samma planhalva, med old-school EBM/EKM och hela faderullan – vad är er åsikt i frågan om “dagens” scen och dess aktörer som helhet?

– Ingen aning har aldrig hört Pouppée Fabrikk. Tror aldrig jag lyssnat på svenskt body. Förstår att det finns en svensk scen men jag är helt ointresserad faktiskt. Är Covenant body? I så fall vet jag att dom gjort ngn skiva som är rätt ok. Jag har några skivor med DAF och första skivan med Nitzer Ebb. Ganska ironiskt för i vilken genre som helst förutom synth skulle vi klassas som riktiga posers.

Förutom detta så blandar ni även in en lagom dos av vad som skulle kunna kallas för “Göteborgsk” pop. Har den starka pop-scenen någon styrka eller levnadskraft i er musik och hur mycket har ni inspirerats av den?

– Det är också en definitionsfråga. Vi har ju sedan slutet på 90-talet ingått i den Göteborgska musikscenen så det vore väl konstigt om vi inte påverkats av den musik och det klimat vi själva vart med och skapat. Tror dock du syftar till band som Broder Daniel, Bad Cash Quartet, etc och jag har personligen aldrig lyssnat på de banden även om vi säkert delar en del influenser.

Eftersom att ni verkar vara rätt så kryptiska i allmänhet, om man undgår för att ni är rätt allmänna och knappast anonyma i ert utförande, så undrar jag om denna estetiska nerv som ni inkorporerar i både lyrikerna men även framtoningen – vad tjänar den för syfte, om man ser på det rent grundläggande i er “image”?

– Jag förstår inte frågan riktigt. Men jag försöker svara på lite av den. Det finns ingen image. Vi skriver om det vi tänker på och spelar den musik vi hör i huvudet. På scen har vi på oss de kläder vi har på oss till vardags. Samma sak med omslag, videos, etc.

Begreppet “punk”, har av förklarliga skäl redan dykt upp i de flesta människors hjärnor vid det här laget, när de lyssnat på er låt “Idioter Av Församlingen”. Resten av musiken är väl snarare suggestiv eller melankolisk till en viss grad, i jämförelse med detta aggressiva stycke av musikalisk svada. Kommer ni att vara den idéspruta som får fart på “punken” igen? Vad innebär det begreppet egentligen för er, om ni kan konkretisera det?

– Hm, vet inte riktigt. Punk är väl antingen en inställning eller en musikalisk genre. Vi gör bara den musik som vi känner för att göra. Vi gillar punk. Och annan musik.

Vem är det egentligen som gör vad och hur går ni när ni ska producera musik, från början till slut?

– Det är olika. Oftast har jag kommit upp med en grundidé som Andreas satt text och melodi till som vi sedan arbetat färdigt i studion. Men det kan se lite olika ut.

Låten “I en värld utan hjältar” påminner väldigt mycket om 80-talsbandet Tredje Mannen. Vet inte riktigt om det är en för långsökt influens, men rent rytmiskt så är det förmodligen inte särskilt långt ifrån vartannat. Om man återknyter det till en mer suggestiv ton och innebörd, som denna låt faktiskt har – så undrar jag var bakgrunden till just denna avslutningslåt är? Vilken innebörd har den för er och vad vill ni förmedla med den?

– Just den låten skrev Andreas helt själv. Det fanns ett färdigt arrangemang på gitarr som vi sedan översatte till trummaskin och syntar. Texten talar för sig själv.

När det kommer till band som sått sina frön och börjat gro nu på senare tid, finns där något/några band som ni fixerat era ögon och öron lite extra vid – som ploppat upp ur jorden nu på sistone, vars musik ni föredrar över mycket annat?

– Kanske inte något som definierar eller representerar vårt sound på något vis. Jag gillar ett band från Stockholm som heter Sand Circles väldigt mycket. Men det ligger ju som sagt ganska långt från oss. Känner att jag personligen blivit en mycket mer sporadisk musikkonsument under de senare åren. Hör en massa bra ny musik, men kanske inte en specifik artist jag hakar upp mig på.

Kommer ni någonsin att släppa ut era lyriker, för det går ju ibland knappt att höra vad ni säger? Eller är detta en exklusivitet för de som köpt er debutplatta?

– Texterna finns inte tryckta på EP’n. Men de kommer komma upp på hemsidan snart!

Q: Det är nog aningens för tidigt att fråga, då mitt minne är vagt och tidsperioden sedan ni släppte er debut varit så pass kort, men det ligger ändå och gror i bakhuvudet. Frågan som jag tänkte på var följande: är ni på gång med material för en uppföljare av er debutplatta?

– Det finns en del inspelat material som kommer släppas i en eller annan form under sommar och tidig höst. Sen kan det nog bli en ny EP med fyra låtar senare i höst.

Inom den närmsta framtiden vet jag att det händer en hel del saker när det kommer till spelningar och liknande. Men finns där någonting annat som ligger i framtiden som är av intresse för er?

Nja, inget direkt som har med orkestern att göra. Vi ska försöka skriva lite nytt material i sommar. Och spela som sagt.

Ni kommer att släppa en split-tolva tillsammans med The Skull Defekts – hur ser det ut hittills och vad kan man förvänta sig rent generellt?

– Vi kommer ha med två låtar på vår sidan av tolvan. Vet inte vad Skull Defekts planerar för sin sida. Förhoppningsvis kommer den i början av sommaren.

Så, då var det här överstökat. Ni får tillägga och säga vad ni vill, men bara om det är finurligt! Tack för den trevliga, men ack så virtuella samtalsform, som gett upphov till dessa frågor och svar.

– Tack själv!

966026_342119155914084_712902556_o

Vanligt Folk släpper en kassett, begränsad till 100 exemplar, i Juni. Denna kassett kommer att innehålla 3 spår som inte är med på deras vinylutgåva. Mer information kan hittas på deras Facebooksida när tiden är inne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s