Intervju med Twist Action Heroes inför deras 2-årsfirande!

DSC_8253

Tiden går snabbt ibland. För snart ett år sedan intervjuade jag Twist Action Heroes, som ingår i en DJ-allians under samma namn. De är rockentusiaster med höga ambitioner, där de utöver att bara vara DJ’s – även driver klubben Beggars Banquet på Debaser i Malmö. Mycket har hänt sedan dess och det kändes rätt i tiden att återigen, inför deras 2-årsfirande, återkomma till deras territorium. Som ni kanske redan vet så är det Olle Helkimo och Martin Gustafsson som står bakom detta. På Lördag den 20/4 så fyller deras klubb Beggars Banquet två år. Inför detta så har jag intervjuat bägge två, där man bland annat får reda på vad som har hänt sedan förra året, konceptet som sådant och där den hemliga gästen som kommer att uppträda på firandet, avslöjas. Förutom detta så utlovas det en hel del annat, utöver det. Så ta er tid och läs igenom, och skänk ett ögonblick till att ta detta till er. Hipp hipp, hurra!

Sedan vi sågs för ett år sedan så verkade det som att klubben Beggars Banquet var, i princip, i startgroparna. Nu, ett år senare – så verkar det som att det har skett en radikal förändring. Vad har hänt under detta år som har gått?

Martin: Vi har hittat en form för hur vi jobbar med klubbens bokningar och promotion, vilket såklart går hand i hand med att vi fått mer rutin. Den största skillnaden idag är att vi har bättre framförhållning och genom ett ständigt växande kontaktnät går det också lite lättare att lösa de problem som dyker upp ibland, exempelvis sena avbokningar. Ibland blir det såklart inte exakt som vi tänkt oss, men jag tycker trots allt att vi hittills hållit en hög lägstanivå och att vi tagit lärdom av det vi varit mindre nöjda med.

Olle: Precis! De eventuella förändringar som kan märkas beror helt klart på att vi har mer rutin nu. Personligen handlar det också till mångt och mycket om att varje gång försöka överträffa mig själv när vi DJ:ar dansgolvet efteråt, men också att bjuda på så många bra och intressanta låtar som möjligt redan innan och mellan bandens spelningar.

Det verkar även som att ni har fått in en hel del nischade band på sistone och inte regelrätt hårdrock eller rock. Är det en utveckling av samma koncept som ni alltid har haft?

Olle: Lite lustigt det där faktiskt, för när vi drog igång klubben hade i alla fall jag en vision om att vi mer eller mindre skulle boka vad vi kände för, metal, punk, pop, galna norrmän, eller fet goth-gaze-electro typ. Det känns som att vi testat lite under det senaste året och på så sätt fått en bättre känsla för vad som fyller huset och omvänt.

Martin: Om man läser vår beskrivning av klubben har vi faktiskt aldrig utgett oss för att vara en traditionell rock- eller hårdrocksklubb. Vi kallar oss rockklubb, då vår gemensamma musiksmak i huvudsak är gitarrbaserad, men vi lyssnar även på mycket annan musik. De som tycker Dirty Passion är vår bästa bokning kanske inte känner till Les Big Byrd och vice versa, men de som gillar det vi står för vågar förhoppningsvis komma och kolla banden i alla fall och överraskas av att det är jävligt bra. All musik vi gillar har mycket attityd, högljudda gitarrer och ett starkt driv – i vår mening är detta vad rock’n’roll i grund och botten står för, så någonstans finns det absolut en röd tråd i våra bokningar.

När det kommer till klubben i helhet, är den mer “populär” nu än den var för ett år sedan? Har ni märkt någon ytterligare tillströmning till er klubb?

Martin: Det är alltid svårt att objektivt bedöma sin egen “populäritet”, men eftersom vårt följe på Facebook, Twitter och andra sociala medier ständigt ökar så får man väl hoppas att detta är en indikation på att folk fortfarande tycker att vi är intressanta. Vi har haft en del riktigt tunga bokningar sedan vi senast pratades vid – exempelvis Gilby Clarke från Guns N’ Roses, legendariska Uriah Heep och kritikerrosade The Sword – vilket såklart gör att en större massa får upp ögonen för klubben.

Olle: Det vill jag nog hävda. Bland annat inbillar jag mig att vi har en hel del stammisar nu. Även om jag inte är en lika stor Facebook-freak som Martin, så är det ju onekligen kul att se interaktionen mellan oss och våra besökare öka, exempelvis på Facebook. Det tycker jag säger något om klubbens dragningskraft – orkar man dra ett mail eller meddelande om hur ,man upplevt en kväll på klubben, oavsett ris eller ros, så känns det som att man bryr sig – och det är en rätt trevlig grej. Fan, det där blev luddigt… Ja, klubben har blivit mer populär i den bemärkelsen att folk som gillar det vi gillar vet att vi finns – och verkar uppskatta det. Jag tror också att vi lyckats värva en del nya till Beggars Banquet-skaran genom att vi faktiskt har vågat ta ut svängarna lite i våra bokningar. Sen får jag ju verkligen hoppas att det vi gör som DJ:s också bidragit.

Ja, samtidigt är ni ju även verksamma som DJ’s, så då undrar jag hur det har gått med det?

Olle: Det rullar på. Vi har väl egentligen haft gig mer eller mindre varje helg det senaste året, vilket ju är sinnessjukt roligt! Vi har satsat lite mer på att komma ut i landet och spela, bland annat på festivaler. Vi har också en hel del spännande samarbeten på gång framöver, bland annat spelar vi den 26 april på en hårvisning med punktema som arrangeras av frisörsalongen Headon, som nyligen öppnat på Möllan.

Martin: Under namnet Twist Action Heroes var vi ju etablerade som DJ-duo i över två år innan vi startade Beggars Banquet på Debaser, så den verksamheten lever sitt eget liv. Vi har utöver Debaser även ett tätt samarbete med KB, där vi spelar på nattklubben så ofta vi kan. Som Olle var inne på så fick vi i somras äran att spela skivor inne på VIP-områdena både på Metaltown och Peace & Love, vilket var sjukt kul och gav oss många roliga kontakter. Hårvisningen är en helt ny grej för oss, så det ska bli kul att testa. Som frilansande DJ-duo kan vi göra precis vad vi känner för, så vi är öppna för allt som innebär ett jobb vi kan stå för.

Det har även ploppat upp en hel del andra klubbar medan ni varit igång för fullt. Bland dessa är den nya Malmöklubben där metal premieras, som går under namnet Cronös. Har ni varit där eller har ni besökt något nytt ställe under året som har gått, eller är det fortfarande rutinmässiga besök till de ställen ni brukar gå till?

Martin: Cronös har ju i skrivande stund bara hunnit köra sin premiärkväll, vilken vi tråkigt nog missade båda två, men det är en klubb som jag absolut kommer att besökas framöver. Riktigt coolt med en så snäv och nischad metalklubb! I övrigt har hårdrocksklubben Bad Blood Night hunnit etablera sig på Moriskan. De nischar sig genom att främst satsa på kvinnliga band och DJ:s, vilket är positivt och viktigt i den mansdominerade rocksvängen. Sedan har Dangerkids gått ihop med Stockholmsbaserade What We Do Is Secret och verkar därmed under namnet WWDIS Malmö numera, vilket såklart stärker dem och deras status. Ska bli kul att se vad det leder till. Gamla Volym har blivit Häng Bar med fokus på punken och där är oftast mycket folk. Så nog har det hänt en del sedan sist.

Olle: What Martin said! Och apropå Cronös ser jag fram emot ett besök när Morbid Saint och Radiation gästar dem nästa vecka den 24 april! Tycker generellt att det finns många roliga klubbar runt om i stan och jag inbillar mig att det är en ny våg på gång. Kanske stavas “våren”, haha! Vad det än beror på, så har det fört med sig en nytändning till klubbscnenen överlag i Malmö. Folk vill festa igen!

Vad tycker ni saknas i Malmö rent klubbmässigt?

Olle: Jag vet faktiskt inte. Tycker att Malmö har ett bra utbud. Det jag tycker har saknats det senaste kanske året, men som verkar vända nu som sagt, är väl partysugna människor att fylla klubbarna med. Har varit på ett antal klubbar runt om i stan med grymma DJ:s, suveräna bandbokningar och alla förutsättningar, men som ändå varit halvfulla. Vet inte om folk är bortskämda och det har blivit någon form av klubbinflation.

Martin: Det finns otroligt många lokala band som vill och behöver komma ut och spela. Vår mailbox är överfull av hoppfulla, ibland nästan vädjande, mail från band som inte vill annat än att få stå på en scen. Många av banden är av naturliga skäl inte tillräckligt bra för att vi ska kunna boka dem och vi har dessutom begränsat med datum, men det betyder inte att de inte ska få spela. Sedan Bodoni slog igen och Vinylbaren förvandlades till Scania så är avsaknaden av en scen för de mindre banden enorm. Det måste öppna ett ställe snart som tar hand om detta. Kommer kidsen aldrig ut ur sina svettiga replokaler är risken att de tröttnar och slutar spela, vilket vore tragiskt. När de har spelat tillräckligt många gånger för sina polare på den mindre scenen är de kanske tillräckligt bra för ett förbandsgig hos oss eller på KB och sedan vet man ju inte vad det kan leda till. Släpp fram kidsen!

Ert stundande 2-årskalas verkar vara massivt. Ni har även en hemlig gäst som kommer att uppträda. Skulle ni kunna berätta mer om hela schabraket och möjligen avslöja vem detta kan vara?

Martin: Haha, tack! Ja, en massiv fest är precis vad vi hoppas på att åstadkomma! Free Fall och Grande Roses är utan tvekan två av de absolut bästa rockbanden du kan se just nu, så missa inte dem! Deras stil är ganska olika, men båda banden är sjuktligt bra rock! Hm… Vad tycker du Olle? Ska vi avslöja den hemliga gästen?

Olle: Tja… Det är ju för Invisible Guy vi brukar avslöja saker, så det är väl inte mer än rätt? Vi kan gladeligen berätta att vi har bokat Philip Montagu-Evans som kommer göra ett akustiskt set på uteserveringen nu på lördag. Philip har precis kommit hem från New York där han gjort braksuccé och tredubblat sin fanbase på Facebook på mindre än tre månader. Tydligen hunnit med närmare 30 spelningar där borta! Han är en av dem som kan säga att han är singer-songwriter och faktiskt ha material och kvalitet att backa upp det med.

Martin: Ja, han är otrolig! Hans sound som soloartist skiljer sig en del från The Slide, där han tidigare gjort sig känd som bandets frontman. Nu baseras låtarna helt på den akustiska gitarren, men självklart hör man att det är Philip som lirar. Han är bara hemma några månader innan han åker tillbaka till New York och när han på eget initiativ ville lira på 2-årskalaset var det en självklar bokning för oss!

Olle: Gällande Free Fall och Grande Roses är det också värt att tillägga att båda banden har uppmärksammats enormt mycket i media den senaste tiden och gjort hyllade spelningar både i Sverige och utomlands. Så det bli verkligen hög kvalitet rakt igenom på lördag!

Finns det någonting med ert koncept som ni skulle vilja vidareutveckla nu inför den stundande sommaren år 2013?

Martin: Vi letar som sagt alltid efter nya utmaningar och vi har en del trådar ute både här och där. Vad det leder till får framtiden utvisa, men tro inte att ni blir av med oss på ett bra tag, haha!

Olle: Vi har som sagt ett par intressanta samarbeten på gång. Om allt faller väl ut kan de ge avkastning redan till sommaren. Det blir i så fall på ett sätt en vidareutveckling av det vi jobbat för i två år nu, men mer än så vågar jag inte säga nu. Annars ser vi väl mest fram emot att bjuda på några riktigt fina bandbokningar och att göra allt vi kan för att våra klubbkvällar ska bli så roliga och kärleksfulla som möjligt!

Sist men inte minst, grattis till er i förskott! Vad kommer ni att ge Beggars Banquet-besökarna inom den närmsta framtiden?

Olle: En får tacka, bockar och ett lamm! Sjukt att vi har hållit den här skutan, inte bara flytandes, utan snarare surfandes på de högsta av vågor de här två åren. 17 maj kör vi Bad Barber, ett Malmöband med rötter i diverse olika konstellationer, men som nu har hittat hem. Kvällen fullbordas med The Fume från Göteborg. Vi såg dem när de supportade The Hives på KB i vintras – och bestämde där och då att vi skulle ha dem till klubben, snarast möjligt. 14 juni, som är nästa datum, går inte heller av för hackor…

Martin: Tusen tack för gratulationen! Nä, den 14 juni blir det också fest… Vi har äntligen fått ner efterfrågade Långfinger från Göteborg och inte minst Tweak Bird från USA, som även spelar på låtsas-Hultsfred i Stockholm. De har stått på önskelistan sedan vi startade klubben, så det är oerhört kul att de ville komma!

Olle: Det roliga med Långfinger var att Tweak Bird nappade direkt och godkände dem som support! Eftersom vi velat boka dem ett tag så var det extra roligt att få ner dem just detta datum. Utöver banden kommer vi såklart bjuda in flera riktigt roliga gäst-DJ:s, föra fortsatta diskussioner med ett antal olika utländska band och hålla öronen öppna för lokala akter.

Martin: Precis! Så håll ögonen öppna!

Besök klubben Beggars Banquet på Debaser Malmö – Lördag den 20/4, då de firar två år som klubb. Uppträder gör Free Fall och Grande Roses, men även den hemliga gästen Philip Montagu-Evans – som kommer att köra ett akustiskt set på uteserveringen.

Webbposter-BB-20-april

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s