Premiär: Fatal Casualties och låtar från den kommande plattan “Paria”!

FC_press

Fatal Casualties är resultatet av att Stefan Ljungdahl och Ivan Hirvonen startade upp sitt industrialband i Stockholm år 1986. De var sedan aktiva från 1986-1991 med en del liveuppträdanden, samt att de släppte ifrån sig ett par demolåtar. Bägge två är barndomsvänner och skulle inte ens kunna drömma om att släppa en platta trettio år senare. Innan dess så hade de släppt det kommande albumet “Paria” som en debut-EP i digital form, år 2012. Ett år senare så släpper de samma platta på en begränsad upplaga CD-skivor på Seja Records, den 20:e Mars. Därför valde jag att ställa några frågor till gruppen om deras historia, hur de gick tillväga när de skapade EP:n och mycket mer. Ni kommer även få en möjlighet att lyssna till två av deras låtar från plattan, här på Invisible Guy. Så dyk ner i det egensinniga industrialträsket.

Först och främst skulle jag vilja ställa frågan om varför ni just valde namnet “Fatal Casualties” och varifrån ni drar era influenser, med tanke på att er blandning av industrial och ej namngivna genrer är rätt så egensinnig.

– Namnet kom vi på redan när vi började spela på 80-talet. Anledningen till att vi gillar det är helt enkelt för att det låter bra, men det finns ingen djupare tanke bakom namnet. När det gäller influenser så växte vi båda två upp med 80-tals EBM typ Front 242, Skinny Puppy etc, och Depeche så klart. Numera så är väl Ivan den av oss som lyssnar mest på elektronisk musik. Generellt så kan man väl säga att vi influeras av band/artister som har intressanta ideér och som går lite utanför ramarna för vad man “bör göra”. Tror att vi har en viss dragning till lite mörkare musik.

Hur kommer det sig att ni valt att träda fram i “rampljuset” igen sedan ni varit borta från det i över tjugo år?

– Egentligen enbart för att vi märkte att vi kan göra bra musik tillsammans igen. Vi började jobba på en låt (Aim) helt kravlöst och sedan rullade det på.

Ni har ju arbetat med ert kommande släpp “Paria” nu ett tag och även funnit ett bolag vid namn Seja Records. Därför undrar jag hur ni tänkte er att släppet skulle vara innan ni spelade in det?

– När vi började spela in så pratade vi, ärligt talat, aldrig om hur eller om vi skulle släppa något. När vi förstod att vi faktiskt hade någonting intressant på gång så började vi väl fundera kring att göra ett självbekostat släpp. Det slutade med att vi släppte PARIA digitalt. Nu har vi fått chansen att samarbeta med Seja och det är vi väldigt nöjda med. Det känns även kul att kunna släppa Paria fysiskt eftersom vi själva är lite av “skiv-nördar”.

Blev det som ni hade tänkt er i slutändan?

– En sak kan man vara säker på här i livet, och det är att ingenting blir någonsin som man har tänkt sig. Men vi är nöjda med hur det till slut har utvecklat sig.

Vad använde ni för hårdvara och mjukvara när ni skulle skapa musiken?

– Vi spelade in i Cubase, på PC. De hårvarusyntar vi använde var i huvudsak Korg Trinity, Roland Sonic Cell och Roland SH-201. Även en hel del softsyntar användes.

Består “Paria” endast av äldre demolåtar eller är allting nyproducerat?

– Allting på Paria är nytt. Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan vi gjorde musik på 80 och 90-talet, det känns inte intressant att släppa nu.

Sist men inte minst så undrar jag om ni kan motivera varför man bör köpa plattan?

– Det är 6 stycken riktigt bra låtar. Vi tycker att vi har lyckats skapa ett ganska egensinnigt och intressant sound, en slags mörk resa.

Fatal Casualties-Paria

Nu har ni en möjlighet att förlyssna till de två låtarna “Aim” och “Slippery” här på Invisible Guy. Från Fatal Casualties kommande album “Paria” som släpps den 20:e Mars på Seja Records. Ni kan redan nu få en tidigare möjlighet att förbeställa plattan här borta, om ni följer Seja Records Facebook samt börjar prenumerera på deras nyhetsbrev.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s