Liten intervju med Dödens Dal!

dodensdalpress1web

Dödens Dal är ett musikprojekt som utgörs av duon Henrik Von Euler och Rickard Jäverling. Enligt deras egen beskrivning så går projektet ut på att kanalisera deras sorg och vrede. Jag har intervjuar dessa två herrar och den som står för jag:et när det handlar om det är Rickard Jäverling, medan bägge två inflikar på allt annat. Frågor som kommer upp handlar bland annat om när de började, deras uppkommande album och lite annat smått och gott som ni får läsa själva här nedanför. Nu hoppas jag att ni läser detta och fortsätter att lyssna på deras musik, samt följa deras resa från början.

Vad är själva essensen av Dödens Dal?

– Vi har mer eller mindre valt att detta band ska vara en kanal för sorg och vrede. Sen låter det inte alltid så, men det är så ändå.

Ni har ju i princip rivstartat detta projekt nu på sistone, med musikvideo till låten “Det Står Skrivet” och en live-session av låten “Kall Luft” på PSL, samt att ni senast idag släppte en ny låt. Men när var det först aktuellt med just detta projekt?

– Drygt ett år sen. Sen har tiden flutit på. I början var det bara musik. Dödens Dal blev det först senare.

När det kommer till skapandet av albumet så undrar jag hur ni har gått tillväga när det kommer till inspelning, inspiration och liknande?

– Henrik tänker musik i form av ord och färger, Rickard i form av bilder och minnen. Vi satt sen nån kväll i veckan ett par timmar och jobbade med en låt och sen några timmar och drack öl och pratade om den. Sedan började ju musiken leva sitt eget liv efter ett tag. Och det är ju då, när man känner att man på sätt och vis inte har kontroll längre, som det händer. Ingen kontroll är bra. Lika bra som full kontroll.

Har det rent samarbetsmässigt varit ett problem eller sammanstrålar ni just vid dessa tillfällen, så att det bara faller sig helt naturligt i just dessa situationer när era låtar blir till?

– Att sitta en kväll i veckan i studion och sen på syltan passar oss båda bra. Vi gillar rutiner.

Eftersom att ni släppt ett par låtar nu redan så undrar jag hur projektet har tagits emot av omvärlden?

– Bra, hoppas jag. Min mamma gillade första singeln. Rickards arbetskamrat sa att det lät som Pink Floyd, Kraftwerk och Jean-Michel Jarre. Men alla verkar alltid peppade inför ett album, vi får se vilka som pallar lyssna på hela.

Ni kommer ju även att ge er ut i Sverige som support till Mando Diao på deras utsålda sverigeturné – hur gick det till att komma in där hos dom?

– Gustaf i Mando Diao hörde singeln och hörde av sig. Dom gillade det mycket och undrade om vi ville följa med.

Vad hoppas ni att uppnå nu när ni har kommit igång ordentligt?

– Vi har nog uppnått allt vi har velat uppnå. Vi är klara med en skiva som vi båda gillar. Snart tror jag vi ska börja med en ny.

Finns det någonting du skulle berätta om uppföljaren, eller är det inte helt klart än?

– Helt klart? Vi har inte ens börjat, men det är klart vi har våra idéer. Sedan brukar de grusas på vägen. Jag ser fram emot att grusa ideérna och hitta nya i stoftet från de gamla.

Kommer ni att släppa någon ny låt eller avslöja något mer om ert kommande album nu i dagarna eller får man glatt vänta tills albumet släpps?

– Albumet släpps ju om cirka en vecka. Innan dess kan det komma en splitsjua med Nattbuss, men det beror på skivpresseriet.

Av PSL så nämns Nattbuss som ett “hemligt projekt“, varför är det så hemlighetsfullt?

– Ja, det vet jag inte riktigt. Vi har inte träffat dem, bara hörts på internet. De vill vara hemliga, vissa vill det.

Så med andra ord är det ingen från er konstellation? Spelar de liknande musik?

– Nej, precis. Tja, de verkar vara på hyfsat samma linje i alla fall. Deras låt på spliten låter som en spökig fäbodpsalm.

Om vi återkommer till Dödens Dal undrar jag vad ni i bandet tycker är värt att spana in när det kommer till den svenska “musikscenen”?

– Jag gillar Left Hand Path med Entombed och Knivderby, Top Hawk, Baba Stiltz samt Promise and the Monster.

Tack för att jag fick intervjua er! Säg gärna vad ni vill här på slutet.

– Tack själv! Du har en fin blogg. Vi sitter i Rickards säng och dricker folköl, ha det fint!

Debutalbumet kommer ut den 6:e Februari på skivbolaget Flora & Fauna och är betitlad: “Gå Ensam Förbi Horisonten“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s