Intervju med Jens från Noll IQ!

Noll IQ är ett band från Leksand som blandar olika influenser från både punk och hardcorevärlden. Dessutom så är de svåra att kategorisera då de även drar nytta av andra element från liknande genrer. Bandet består av Jens som ville lira mer gitarr än trummor och Anton som annars är basist i Slaktavfall. Sist men inte minst så ville Robin vråla i bandet och därför blev han sångare. Sedan kom det ännu en basist som ville lira, hans namn är Fredrik. Hur som helst ställde jag några roliga frågor och några seriösa frågor till frontmannen (he-he) Jens. Allt från deras influenser till Anal Cunt. Läs och lär eller läs och fasa.

Varför Noll IQ, vilka är ni och vad gör er bra?

– Noll IQ startade som ett sidoprojekt till Köttknif och Slaktavfall i lilla Leksand, hockeyfascisternas byhåla nummer ett. Det kom sig att jag (Jens) spelade trummor i Köttknif men ville lira mer gitarr och helst grindcore som Anal Cunt med fuck off-attityd till allt och alla. Jag nämnde min idé till Anton, basisten i Slaktavfall, och han ville väldigt gärna hamra blastbeat på trummor så vi provade ett rep ihop. Senare skrev Robin (sång) på sin facebooksida att han sjukt gärna ville vråla Anal Cunt-musik så vi tog in honom som sångare. I slutet av den veckan hängde jag med Fredrik (bas) på en fest när han frågade om jag visste var man fick tag i billiga nybörjarbasar för att han ville spela.

Vi drog med honom också och repade första gången natten till 12 juni 2011, då Seth Putnam i Anal Cunt gick bort. Ödet? O ja. Vi är här för att ge hela Sverige och världen på käften och har du inte tagit illa upp än så har du nog inte hört oss. Vi vill driva folk till galenskap samtidigt som vi har kul.

Hur ser scenen ut där ni bor?

– För två år sedan började ta fart i alla fall i Leksand, här var det ju bara hockey som gällde och så är det i mångt och mycket fortfarande. Knappt några ställen att spela på, framförallt för extrema band som vi. Så plötsligt, ganska samtidigt som Köttknif kom igång och började lira live, började det dyka upp massa band. Sen fanns det ju en del band i närliggande städer, Borlänge har Submerged och Falun har Livet som Insats, Ignominy och Offer bland andra. Så visst finns det en scen. Vi har försökt bevara så mycket av den som möjligt genom att hålla gigs i replokalen och spela in de flesta band och förhoppningsvis släppa en compskiva med det bästa från Dalarnas scen.

Är det lite Powerviolence jag hör eller är jag ute och cyklar?

– Kan man nog säga! Dock är nog ingen av oss direkt inne i den genren riktigt förutom något enstaka band man lyssnar på. Blir en väldig blandning av genrer i alla fall. Är väl aldrig roligt att hamna i något fack. Någon tysk sa att vi spelade ”grindig hardcorepunk” och det håller vi med om. Annars brukar jag säga thrash-punk.

Hur stor inspirationskälla har Anal Cunt egentligen varit?

– Enormt! Var deras fel att vi startade. Vi kände att det behövdes lite jävlaranamma i låttitlarna och texterna, lite som Anal Cunt och GG Allin. När vi spelar för folk brukar vi kanske inte bajsa på scenen men en hel del röj blir det för det känns så naturligt, svårt att sitta still till vårt oväsen. Rent musikaliskt har vi gått ifrån den sortens mangel allt eftersom vi alla blivit duktigare på våra instrument men vi vill såklart spela så snabbt, hårt och argt som möjligt. Annars får det vara.

Vad är er livsfilosofi?

– Fucka ur och att spela snabbt, högt, hårt och brutalt. Röjj tills du nästan dör och då röjjer du lite till. Och att alltid, alltid vara de värsta pajaserna på folks fester!

Hur går ni tillväga när ni spelar in ert material, har ni nå’n tjusig studio ni drar till eller spelar ni in det själv?

– Vår första ep ”Pick Your Idiot” spelade vi in i replokalen med bara fyra mickar, körde allt i en och samma tagning och det var riktigt bra. Smutsigt och jävligt. ”Idioti som Livsstil” spelade vi in i en riktig studio i Mora, vart dessvärre lite för ren kvalité så blir nog en recordingsession i stil med den första nästa gång.

Vad får man räkna med om man lirar i ditt band Noll IQ?

– Allmän idioti, i alla fall inom bandet. Vi är kanske inte de fyra bästa killarna att ha ett band ihop eftersom vi triggar varandra till diverse galenskaper när vi umgås, haha. Det har hänt att vi har eldat varandra i håret på fester för att dra ett exempel, vissa runtomkring uppskattar visst inte alltid sånt. Vi har trots det trevligt ihop när vi gör musik och drar på gigs. Man får också räkna med att fansen är svåråtkomna liksom spelningar, världen kanske inte är redo för ordentlig punk?

Är det något särskilt band som influerat Noll IQ rent musikaliskt?

– Svårt att säga då vi alla lyssnar på en väldans massa olika. Magrudergrind och Municipal Waste är rätt tydliga influenser skulle jag själv säga. D.R.I., Mob 47, Asocial, Diskonto, The Vandals, Black Flag, Slayer, Exodus… vi hämtar influenser från allt från kängpunk, hardcore till thrash och death metal.

Ert första släpp ”Pick Your Idiot”, är inte det en flirt med Poison Idea?

– Absolut, framförallt Anton och jag älskar Poison Idea. Jag såg dom på Strand i Stockholm i juni, helt fantastiskt även om de är gamla gubbar nu. Fick personligen önska de två sista låtarna, ”Made to be broken” och ”Alan’s on fire” så klart. Poison Idea är för mig tvättäkta hardcore punk precis som det borde vara.

Vad tycker du har förändrats sedan ni startade IQ Noll, hur har ni utvecklats musikaliskt?

Vi har nog blivit bättre på våra instrument, Fredrik hade ju inte ens rört ett instrument när han började i bandet. Jag har börjat lyssna mer på metal, bytt utrustning och därför har gitarrspelandet blivit mer metalbaserat men självklart med punk i åtanke. Våra äldre låtar är mer rakt på, d-takt, hamra strängar, vråla. Nu blandar vi lite fler stilar, taktbyten med mera, blir faktiskt en ganska bra mix.

Har ni något särskilt budskap ni vill få ut med musiken?

– Jag tycker personligen att det mesta vi gör är för att väcka reaktioner. Bra eller dåliga spelar ingen roll. Texterna är ju provocerande och vi vill inte låta någon eller något vara ifred. Samtidigt vill jag bort från de gamla punkklyschorna som Mob 47 och Anti Cimex verkar ha ristat i sten på det tidiga 80-talet. Jag älskar svensk kängpunk men att skriva texter om kärnvapenkrig trettio år senare?

Känns lite inaktuellt tycker jag. Samma sak med band som skriver ”Hata snuten”-låtar och som kanske träffat en polis en gång i livet, tramsigt. Skaffa lite stake och ge er ut och jävlas på riktigt istället.

Vad kan man räkna med om man ser IQ Noll live?

– Live kan absolut vad som helst hända så en spelning är aldrig den andra lik. Vi råkar ha sönder utrustning, välter grejer, röjer mest. Spelar akustiskt om vi vill. Det enda man kan räkna med är att vi inte står still!

Ni har en rätt så skojig låt på er promo-CD, vid namn ”Spriten Räddade Mig Från Straight Edge”, mer än att det är en annan variant av De Lyckliga Kompisarnas populära låt, är det också en gliring till den scenen?

– Haha, faktiskt så är den promoskivan själva skivan eller vad man ska säga. Vi hann inte trycka den ordentligt i tid till turnéen så vi brände ut det själva. Det är därför den ser lite B ut och mer som en demo än en riktig platta… DIY or die för fasen. Ja alla har vi väl gillat trallpunk, Räserbajs och DLK och så vidare någon gång i livet! Den låten skrev jag om en kompis som vart straight edge i gymnasiet, hängde med på alla klassfester, satt och surade och gnällde på alla att de var idioter som drack. Tyckte det beteendet var förbannat töntigt och det finns allt för många som använder sig av ”gnäll”-metoden för att få över folk på sin sida, dock verkar det aldrig fungera av uppenbara anledningar. Är fortfarande en av mina bästa vänner faktiskt, hahaha!

Vad tycker du är bra i hardcore och punkscenen och vad tycker du suger?

– Som jag nämnde tidigare älskar jag svensk punk för att den är unik på många sätt, råheten och snabbheten bland annat och band som Mob 47, Anti Cimex, Asocial, Moderat Likvidation, Diskonto. Dock har den genren stått still sedan de gamla banden så många av dagens band låter, i mina öron, precis likadant och det är synd. Att genren inte utvecklats ett jävla dugg på trettio år är trist, bara ett evigt d-taktsmatande, enformiga riff och sång i ett enda tonläge vart jag mätt på för länge sedan. Band som sticker ut en aning gillar jag, till exempel Köttknif, Slaktavfall, Thräshers, Undergång, Agent Attitude, Ignominy, Livet som insats, Offer, Gråsuggorna, Aggrenation, Våldsamt

Motstånd, COTZL… tycker att Noll IQ lyckas sticka ut eftersom vi blandar många olika influenser och stilar utan att direkt fastna i ett och samma fack.

Med tanke på vad den första låten heter, så skulle jag vilja fråga om ni haft några problem med försäkringskassan?

– Att vara arbetslös i allmänhet! Fast då har man mer tid åt att göra musik och svina. Fast nu vikarierar jag på lite tidningar och ska börja på universitetet i Karlstad, Robin pluggar så visst har vi skärpt oss lite i alla fall. Man behöver ju inkomst för att överleva. Skitsamhälle.

Vad kan man förvänta sig för låtar på ert uppkommande album förutom de tidigare nämnda?

– På ”Idioti som Livsstil” har vi spelat in två låtar från första skivan igen. Sen de två tidigare nämnda, allt som allt 14 helt galna spår. ”Idioti som Livsstil” finns både på cd och kassett där den sistnämnda innehåller en helt liveinspelning från i vintras. För er som trots det är alldeles för snåla finns alla låtar på http://zeroiq.bandcamp.com

När tror du att ni kommer släppa ut den till allmänheten?

– Jag trodde att vi hade släppt den? Hahaha! Den har funnits tillgänglig sedan turnéen i juni, vill man åt ett exemplar går det bra att maila antingen antirawk1991@gmail.com eller fregrik90@hotmail.com . Skivan kostar 20:- och kassetten 40:- exklusive frakt.

Kommer ni ha några gig inom den närmsta framtiden?

– I slutet av september tänkte vi försöka boka lite gigs. Förra turnéen vart några datum inställda så till alla er som missade oss i juni, var lugna, vi kommer till er för att lemlästa och förstöra era stackars trumhinnor. Var så säkra.

Tack för intervjun! Sprid din anti-intellektualism nu, vad har du att säga?

– Boka NOLL IQ så garanterar vi en ordentlig helkväll med totalt rens! Stöd den svenska scenen. Drick bärs om du tycker sånt är nice. Röjj så hårt ni kan på konserter. Och tack som fan för intervjun, kör hårt med den här podcasten!

Lyssna på deras promo-CD nedanför:

Ni finner dem här borta:

Facebook: http://www.facebook.com/nolliq

Soundcloud: http://soundcloud.com/fredrik-lindstr-m

Blogspot: http://jaflaranamma.blogspot.se/

Bandcamp: http://zeroiq.bandcamp.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s