Intervju med Adora Batbrat!

Det här är en äldre intervju som jag gjorde för en sida som hette Underground.se, som dog ut på ett mysteriskt vis någon gång vid årsskiftet. Jag intervjuade Adora Batbrat som är en mångsysslare men framförallt är hon en alternativ modell. Hur som helst så är det här en av mina första intervjuer någonsin och jag tyckte det skulle vara roligt att lägga upp den igen och här kommer den!

Vad fick dig att bli intresserad av goth och electro?

– Depeche Mode! Jag var 11 (1984), hade sommarlov och min sommarkompis hade fått ett band av en kille hon var kär i. Jag föll direkt för musiken och kände det som om jag hittat hem. Det var en helt overklig känsla! Detta var ju jag!

Hur är det rent socialt att klä sig alternativt?

– För mig – inga problem. På 80-talet när jag växte upp var alla individer, inget var för konstigt på den tiden. Utseendet var väldigt kreativt. Det var lite “mer udda” typ slutet 1990- och 2000-talet, men iom internet så syns vi mer och jag känner mig alltid accepterad. Det positiva tycker jag är att folk får en anledning att prata med mig. Många är genuint intresserade av varför jag ser ut som jag gör, på ett rart sätt.

Räknar med att du får en hel del blickar?

– Ja, det får jag nog, men oftast lägger jag inte märke till det. Jag är så självcentrerad *haha*. Men visst, folk krockar in i lyktstolpar och andra folk när jag är i närheten. Mina vänner kan bli väldigt provocerade av att gå på stan med mig eftersom så många tittar, men jag själv stirrar på andra människor som jag finner intressanta så jag förstår att mitt utseende kanske kan vara lite intressant för andra.

Vad är det för människor som brukar ge dig komplimanger?

– Rent generellt är det kvinnor mellan 30-98 samt barn. Kvinnor är oftast väldigt självsäkra och vill visa sin uppskattning, och barn är ju ärliga av naturen.

Bästa komplimangen en vanlig dag?

– Bara idag fick jag två vid olika tillfällen när jag skulle till lasarettet (för att göra om en navel operation). Båda var kvinnor och en sade att hon alltid blir så glad att se mig och den andra att jag ser fantastisk ut. Vad härligt att höra! Bäst är nog ändå när jag får höra att jag gör dem glada, och när jag får beröm för att ha Karlskronas finaste barn! 

Vilka är dina mest negativa ögonblick?

– Har jag ens det? Jag fokuserar ju bara på det positiva… Ehh, måste tänka. Att jag är så satans glömsk. Du ser – jag glömde t o m det!

(Okay, efter en djupdykning så är det att jag är en tidsoptimist.)

Har du något tips för hur man hanterar det?

– Att se till att alltid ha papper och penna redo så att jag kan föra in allt viktigt och rangordna.

Enligt din hemsida är dina barn döpta efter synthesizers, får man fråga vilka?

– Visst är det så! Först flickorna Synthia (-03) efter EMS portabla synthesizer Synthi A, sedan Fairlight (-05) efter första samplings synthen Fairlight CMI (detta namnet bestämde jag redan -86 när jag läste att Depeche Mode hade en), och så lilla prinsen TeeBee (-06) döpt efter TB-303’s klon TeeBee producerad av Syntecno.

Vad har du för roliga projekt på gång just nu?

– Att fortsätta med företaget, sedan har jag ett par skoj projekt framöver – men jag vågar inte jinxa dem!

Du har träffat Nitzer Ebbs sångare Douglas McCarthy, hur var han?

– Ja! När jag mötte honom var han lika förtjusande och artig som de flesta engelsmän är. Avspänd, glad och en sån där person som man gärna sitter och käkar en 5 rätters middag med, spelar kubb eller tar en vin med. Jag är ett fan! Fantastisk entertainer på scen och en helschysst snubbe off stage.

Vilka är dina oaser inom klubbvärlden, både i Sverige och utomlands?

– M’era Luna festivalen i Hildesheim, Tyskland tar lätt upp första platsen! Ett årligt event sedan 2001. Tyskar är grymma på att vara coola och man kan försöka vara hur cool som helst men jämfört med dem är man ändå töntiga kusinen från landet , och festivalen är djävulskt strukturerad. Aldrig en sekunds försening!

Har du någon/några oaser inom bloggvärlden?

– Tyvärr inte. Jag är glad att jag hinner med min egen. Men ibland snubblar jag över amerikanska pyssel och bak-bloggar, men det är ju mest för jag är så tjejig.

Hur är det med internetbutiker?

– Jag brukar handla på tyska X-tra-x sida, de har stort urval och okey priser. Jag fick chansen att vara deras modell ihop med min syster i år, och det var verkligen stort för mig. Skor köper jag ofta direkt från Kina eller på e-bay.

Dina favoritsysslor?

– Sy, baka desserter, choklad tryfflar och bakverk, laga mat, pyssla och bjuda på fika för vänner. Allt medans jag lyssnar på synth förstås.

Vilken är din favoritmusik?

– Synth, synth och pyttelite gammal hederlig svartrock som det hette på 80-talet. Störst kommer alltid tidiga Depeche Mode, Nitzer Ebb och Front 242 vara. De var så unika att de antagligen ristat in sina spår i min hjärna, som på en gammal vinyl.

Vinyl eller MP3? (och varför)

– Vinyl. Vi kör ju fredags-disco här hemma sedan 1997 med bara vinyl! På med 3-4 låtar varje fredag och syntha loss. Numera med barnen.

Bauhaus eller The Sisters of Mercy? (och varför)

– Bauhaus var aldrig aktuellt för mig eftersom ingen jag kände lyssnade på dem. The Sisters of Mercy indoktrinerades jag till att gilla av min pojkvän (numera make). Elakt. Dock tycker mina rent synthinställda öron än i dag att gitarriffen är rent skadligt.

Depeche Mode eller Fad Gadget? (och varför)

– Depeche Mode. De tog min synth-oskuld och kan aldrig vara annat än nummer ett (fast på senare år har de skitit i det blå skåpet enligt mig. Rock var inte vad jag signade upp mig för 1984).

Vad skulle du vilja ge för sista visdomsord till läsarna av Underground.se?

– Att lyssna på dina 5 favorit-synth-låtar varje fredag. Ofta glömmer man bort gamla guldkorn som förtjänar att hyllas. En för mig är Kebabträume med D.A.F. Ojoj, vad den får det att rycka i synthbenen!

Första uppträdandet med hennes grupp Asperger Synthdrome (bestående av Adora och hennes syster):
Ni finner henne här:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s