Intervju med Pike Records!

Pike Records fick jag ta ett litet snack med. De startade som Krimtänk på grund av att de skulle ge ut sin första platta, sedan startades ett bolag för att göra just det. Så namnet fick bli Pike Records. De håller på med lite av varje, bland annat ett zine vid namn Pike Zine, de står även bakom Esox Lucius Tapes, samlingsplattan Dimmorna Skingras (recension på Vol. 2 kan läsas här) och en hel drös andra saker som du kan läsa om nedanför. Intervjuade C-O och Jon från Pike och ställde en hel del intressanta frågor, bland annat om vilka de är, deras zine, samlingsplattorna och mycket mer.

Skulle ni kunna berätta mer om hur Pike Records startade och vilka ni är?

– Startade 2008 då Krimtänk, som vi båda är medlemmar av, skulle ge ut sin första EP. Det gjorde vi ju själva, och samtidigt startade vi upp ett eget litet bolag helt enkelt. C-O, sångare i Krimtänk, trummis i V, donar med Pike Zine, Exos Lucius, trycker tygmärken med mera. Jon, trummis i Krimtänk och i Jämmerfronten, donar i övrigt med lite kassetter i Brus Tapes och knapptillverkning samt arrangerande av spelningar med RF Avsikten. I övrigt är vi ganska ointressanta som privatpersoner.

Varför valde ni att ha en fisk som logga när ni döpte er till Pike?

– Nja, en fisk som logga med namnet Pike är ju inte så konstigt, namnet betyder ju gädda på engelska. För övrigt var det C-O som kom på det, och jag kan tänka mig att det har med hans gäddfobi att göra. Det blir ju i och med detta ett hemskt och tufft namn, och ett sådant rovdjur känns relevant till musiken som ges ut, det vill säga snabbt och rått.

Såg att ni står bakom en zine vid namn Pike Zine och att ni arbetar på den tredje – vilken av dom är er favorit hittills?

– Ja, egentligen är det C-O som håller på med zinet, även om även Jon bidrar med en och annan intervju och artikel per nummer. Sett till innehåll så rankas nog ettan högst, sedan har tvåan delar som verkligen lyfter såsom Ta.s.k artikeln och Bristles intervjun. Men trean lär bli bäst när den väl kommer!

Vilken zine har ni insipirerats mest av eller som rent utav fick er att starta upp en egen?

– Både C-O och Jon har varit inblandade i zines tidigare, Barnrumpa respektive Spontaneous Combustion. Frågan besvaras väl dock bäst av C-O med tanke på svaret ovan: Anledningen att pike zine kom ut var snarare frånvaron av andra pappers zine i Sverige, ville ha et t konkret zine i gammal stil.  Har dock spenderat mycket tid med att läsa bloggar såsom Bloggasfuck, Doomsday och Katastrofala Omslag m.m. Så skribenterna bakom dessa bloggar var till viss del en drivkraft och inspiration. Zine är ju ett bra sätt att lyfta fram bandnamn och annat DIY relaterat jobb och det har väl varit peppen som fått ut zinen.

Finns det några andra trevliga svenska zines som ni skulle vilja rekommendera?

– Finns ju väldigt få papperszine, tycker att Maximum Rock’n’Roll fortfarande gör ett bra jobb med att hålla lägesrapporten över scenen igång. Kan vara svårt att hitta distributörer av tidningen i Sverige men brukar kunna plocka upp en tidning från distros vid spelningar. Ska man gå till nätet så finns det ju dock ett flertal som håller bra standard.

Vad kommer att finnas med i den tredje zinen?

– Går inte ut med något i dagsläget, då det aldrig är säkert på när och hur ett nummer tre av pike ser ut. Det som kan räknas med är att innehållet kommer vara blandat men ändå fokusera på snabb punk.

Ni är också de som har släppt Dimmorna Skingras Vol. 2, vad tycker ni om den och hur var arbetet med den?

– Borde ha varit enklare, och vissa saker var det på grund  av erfarenheten av att släppa Vol. 1, kontakter osv. Dock är nackdelen med samlingar att det räcker att någon/några strular med tider, matrial, layouter etc och på detta sätt fixar käppar i hjulet för projektet.

I jämförelse med Dimmorna Skingras Vol. 1, hur tycker ni att konceptet har utvecklats hittills i och med Vol. 2?

– Förhoppningsvis så lite som möjligt då vi finner konceptet fungerande, hade väl hoppats på att fler band hörde av sig istället för att vi får ragga band till samlingen. Annars så är ju tanken att Dimmorna skingras ska vara en aktivt samling på det sättet att det speglar band scenen i sverige för både välkända och mindre kända akter, gemensam nämnare är väl skramlig musik.

Skulle ni kunna berätta lite mer om Esox Lucius Tapes och vad som är bakgrunden till det?

Esox Lucuius drogs igång i samband med första släppet som var en samlingen kallad ”Vägen till inre frid. Visste ett par grupper som skulle funka som kassettutgivning (Mutera, Wallrides, Arbetarklassen etc) och antal släpp ökade snabbt. Bästa och mest välkända släppen är Hoten från underjorden serien, som i nuläget har sju volymer släppta. Alla volymer är släppta i 100x vardera och som alla Esox Lucius släpp är de handnumrerade. Just nu är hoten från underjorden vol 8 på g och precis som sina föregångare i serien så kommer den innehålla runt 15 akter av snabb, rå punkhardcore.

Ni har även intervjuat ett antal akter och ett annat bolag, det legendariska Release The Bats, men vilken av dessa intervjuer har varit er favorit hittills?

– Anledningen till RTB intervjun var dels för att Matthias är en gammal vän, men mest för att jobbet, drivet och intresset RTB både som distro och skivbolag har givit sverige har varit enomrt viktkigt. Tycker väl att de bästa interjvuerna var Bristles och artikeln med Ta.s.k ör att svaren var utförliga och inte så mycket för frågorna i sig som ofta hållt ett standardmått. När det kommer till interjvufrågor så funkar standardfrågor jättebra i de flesta fall och ser gärna 5-10 frågor kring exempelvis bandet istället för att tid läggs på frågor om orelevans, fanns för många av dessa på nittiotalet.

Hur arbetar ni när ni intervjuar band, artister och skivbolag? Vilka frågor tycker ni är viktigast att ställa till respektive?

Ett bra sätt att tänka är att de som läser intervjun aldrig har hört talas om exempelvis bandet och därför försöka ge en så informativ bild som möjligt. Tycker att peronliga frågor kan hållas borta, såvida de inte har med bandet att göra.

Kommer det att komma något nytt släpp nu i och med succéen med Dimmorna Skingras Vol. 2?

– En split-EP med Krimtänk och Five Finger Discount håller i skrivande stund på att pressas. Sedan börjar arbetet med att sätta ihop Vol. 3 efter sommaren, vad vi har på gång för band där vill vi inte gå ut med innan allt är klappat och klart då vi av erfarenhet vet att vet att några hoppar av och så vidare. I övrigt finns det ett par olika grejer som hänger i luften just nu.

Hur mycket tid och möda går det åt till både zinen och bolaget som det ser ut nu?

– Det varierar, det är inte så att dessa projekt är något som ständigt ligger i hjärnan, utan det blir då och då mer intensivt arbete med diverse projekt. Nu under sommaren har exempelvis bloggen fått stryk då tiden gått till annat.

Vad tycker ni är bäst med att ha sitt eget bolag och sin egen zine, vad ger er mest frid och fröjd när dagen är över, zinet är ute eller någon ny platta är släppt?

– Det är alltid samma kick att få ta del av DIY-scenen, att fixa en text tillgänglig för andra är alltid kul, alternativet att vänta på att någon annan gör det åt dig funkar oftast inte utan leder mest till gnäll.

Ni är också med i ett band (eller var) vid namn Krimtänk där det också är en fisk som pryder loggan – skulle ni kunna berätta lite mer om det här?

– Vet inte riktigt vad du menar med fisk som pryder den loggan. Kanske tänker du på Pike som naturligtvis syns på utgivningen? Krimtänk har en egen logotyp, och om något annat än den texten används så är det en stiliserad övervakningskamera. Bandet bildades 2004, släppte en kassett året efter och första EP´n 2008. En split-EP med Sub Alert följde 2010 och sedan var vi ju med på första delen av Dimmorna Skingras. Att skivorna kommer ut på Pike Records grundas bland annat i att det är smidigt att sköta det hela på egen hand. I nuläget är det ett par olika inspelningar med Krimtänk som är på väg, och först ut är som ovan skrivet en split med Five Finger Discount.

Vilket av era släpp på Pike Records skulle ni vilja säga tog mest tid och möda att slänga ihop och vilken har känts mest “belönande” nu i efterhand?

Första släppet. Då var allt nytt, omslag strulade, hög kostnad och sen tog det lång tid att få ut släppet. Erfarenheter och kontakter har gjort det lättare och smidgare med varje släpp. Att det sedan är saker som strular hör nog till. När det gäller samlingarna är det lite värre då det det är fler personer inblandade och det inte alltid ligger på en själv att ta tag i att och få det i rullning.

Vad tycker ni om hardcore och punk scenen som den är just nu, främst i Sverige?

– Har varit ovanligt mycket livespelningar och spelställen ett tag och DIY känslan har varit extremt pepp. Tycker att folk har fått saker gjorda och inte väntat på att andra tar tag i att. Upplever dock att medelåldern för framförallt punkscenen är hög, inte ofta det hörs om band med folk under 30 och sen har det ju varit en stor dos band som återigen börjat spela efter långa uppehåll.

Eftersom att det verkar som att ni varit med i “gamet” ett tag så undrar jag hur det såg ut innan och vad som var för och nackdelarna med den då?

– Att sitta och sia om framtiden eller titta bakåt i backspegeln hjälper inte alltid arbetet arbetet kring DIY-scenen. Bättre att konstatera, vad har vi nu, eller rättare sagt vad saknar jag och vi nu och fixa det. Upplevelser och erfarenheter man har med sig kan man ju bygga vidare på, exempelvis känslan av slutna grupper som ständigt är återkommande i alla subkultuer och vikten att alla får känna sig välkomna. Det enda som man kan konstantera med punkvågen är att den precis som med allt annat går upp och ner och återkommer i olika former.

Vilken eller vilka plattor skulle ni säga är de bästa i år?

– Vet att Bristles snickrar på en ny skiva, så får väl bli den som kommer bli årets skiva. Att skrammel fått ut Missbrukarna samlingen är också något som måste applåderas. Spontant är det väl det vi båda kan enas om.

Om jag ställer frågan igen fast istället nämner band och artister – hur ser ställningen ut då?

Hårda Tider : Ett band som funkar extremt bra både live och på skiva. Hardcore av bästa sort och som sagt levererat på varje släpp.

Bristles:  Att ”komma tillbaka” och göra det med sådan kraft, driv och framförallt peppande musik ihop med starkt politiskt engagemang gör dem till personligt favoritband.

Sub Alert: Ett band som startade ungefär samtidigt som Krimtänk och som har delat många scener, skivor och skratt ihop. Musikmässigt svårt att beskriva och därav ett ganska eget sound. Fungerar precis som ovanstående akter väl live som skiva.

Vilka fem album skulle ni säga är de bästa som någonsin gjorts?

Jon: – Oj, oj, går egentligen inte att svara på. Det beror så helt på vad man är inne på för tillfället. Förr lyssnade man nästan enbart på punk, medan man numera har breddat intresset lite mer. Något som har hållit för mig från dag ett till nu är ju Never mind the bollocks med Sex Pistols, något tråkigt svar, men ändå. Black Sabbath (skivorna med Ozzy) har alltid hållit, även om jag mest lyssnar på råpunk.

C-O: – Listar fem EP’s.

Headcleaners: Infection grows

Black flag: Nervous breakdown

Asta kask: För kung och fosterland

Circle jerks: Wild in the streets

Flipper: hahaha

Vad har ni för planer nu inom den närmsta framtiden och hur ser ni på år 2013?

– Få ut Dimmmorna skingras vol 3, fler inspelningar med Krimtänk, och för C-O mer zine, mer bloggskrift och fler kassetter.

Nu tänkte jag fråga er om ni har något förslag med vad som ska hända med Svensk Punk och Hardcore (min podcast) i framtiden? Känner ni att det finns något särskilt ni skulle vilja höra?

– Skramliga, tuffa band från provinserna som får chansen trots att de kanske inte spelar så bra eller innehåller någon punkkändis. En svensk motsvarighet till ”Atom and his package” skulle vara coolt att finna. Hans cover av Break down the walls är inget man leker bort.

Tack så mycket för intervjun! Finns det något/någon artist, band eller bolag som ni vill att jag ska intervjua och vilken fråga ska jag ställa i så fall?

– Fråga Sub Alert när deras fullängdare kommer.

Har ni några visdomsord att tillägga här på slutet innan det verkligen är slut?

– Tack för intervjun och intresset. Visdomsordet får bli köp våra skivor,  zine, kassetter  eller ännu bättre, gör bättre skivor, zine och kassetter så köper vi dem.

Ni hittar Pike Records här:

Blogspot: http://pikeempire.blogspot.se/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s