Intervju med Martin E. från Hökartorget!

Hökartorget är ett indie-band bestående av medlemmar från Hedemora, som bildades år 2008. Hittills har de släppt ett antal låtar, bland annat Livet är för kort, Det Stora Mörkret, Det Nya Landet och den omåttligt populära låten ADHD-skalle. Själv hittade jag deras alster via It’s A Trap! och bestämde mig därför för att kontakta bandet och se om de skulle vara sugna på en intervju. Fick kontakt med Martin E. från bandet som gladeligen svarade på alla frågor som jag ställde om bandet, deras utveckling, om de hade något nytt på gång och mycket mer. Detta blir en av de längre intervjuerna jag publicerat här så håll i hatten och njut av stunden ni har när ni läser den.

Vad var själva upprinnelsen till att Hökartorget skapades och varför valde ni det namnet?

– Man kan säga att Hökartorget bildades som ett vänskapsåterupprättande projekt. 2008 bodde vi i bandet på olika platser över landet. Martin E satt i en lägenhet i Jönköping och saknade sina kompisar och längtade efter att få spela in några låtar som han hade skrivit om att växa upp och vara kär. Samtidigt fick vi höra att Johan Nordin, som producerat alla våra låtar sedan starten, behövde ett band att öva inspelningsteknik på. En solig dag i maj det året gick vi in i en studio i Falun och spelade in våra första låtar; HDA City By Night och Allting Rasar Samman. Vi hade repat en gång innan dess. Mer hann vi inte. Efter det har vi flyttat hemåt, och det var först under förra året som vi började ge bandet mer av vår tid. Det är fortfarande en hobby, en kanal för uttryck. Men nu gillar fler och fler det vi gör, vilket är den stora skillnaden. Då blir det roligare att hålla på.

Hur kommer det sig att det blev just indie?

– Vet inte riktigt, det blir väl vad man vill att det ska bli. Vi har alltid skrivit sådan musik, det bara är så.

Fanns där någonsin andra bandnamn som ni tänkte välja men skippade av uppenbara orsaker?

– Vi hade några riktigt dåliga förslag som vi knappt minns idag, men Hökartorget kändes självklart när det ploppade upp. Det är ju Hedemoras mest centrala plats, en arena för besvikelser och glädje. Ett ställe att mötas på. Ett bra band på ett namn, tyckte vi.

Hur skulle ni säga att den kreativa processen går till när ni spelar in låtar?

– De första åren var det mest Martin E som kom med färdiga idéer. Men det har utvecklats, och på sistone har vi blivit mer demokratiska, eller vad man ska säga. Alla bidrar med sitt. Det är lite olika vad som kommer först, musiken eller melodin.

Vad har förändrats i den sedan ni släppte er första låt?

– Nu är vi noggrannare och tänker till både en och två gånger innan vi är färdiga. ”Funkar det här?”, liksom. Förut var det mer ”äh va fan det här funkar” och sen gick vi vidare till nästa låt. Om du förstår.

Rent musikaliskt, vad satsar ni på för slags ljudbild och på vilket sätt förändras den rent tematiskt med tanke på texter och dylikt?

– Vi har väl gått från att vara ett vingligt skramligt halvpunkigt popband till att blir lite mer polerade och rytmiska. Vi vill att det ska skilja mellan det vi gör live och på skiva. Live är vi mer röjiga än vad vi är i inspelat format. Texten måste inte alltid gå hand i hand med musiken, det är nästan intressantare om en glad melodi krockar med en sorglig text.

Ni har en trevlig blogg där ni skriver en hel del tokiga och roliga saker, även ett framtidsscenario från 2013 och framåt till 2014 då bandet har slagits i spillror. Hur troligt är det egentligen?

– Vi tror nog att Hökartorget kommer finnas längre än så, men man vet ju aldrig. Så länge det är roligt ska man hålla på, annars finns det ingen mening med det.

Skulle ni säga att inspirationen till era låtar är spontan eller följer den vardagliga händelser, minnen och nutiden?

– Det varierar väldigt. Men det är mycket som är based on a true story i vår musik. Det måste finnas en ärlighet i det man gör.

Ni var även med och gästade på Söndagsmusik.se, skulle ni kunna berätta lite mer om upprinnelsen till det och hur det gick efteråt?

– Vi blev kontaktade av en tjej som ville spela in oss. Sedan hamnade vi på nätet. Vet inte om det gav så mycket uppmärksamhet, men det var roligt att göra och vi tycker det blev bra.

Såg även att Martin. E och Karro har ett annat band vid namn Summer Kid, finns det några influenser därifrån som ni tagit från Hökartorget och vice versa?

– Nej, inte direkt. Det är två olika band med ganska så olika stilar. Men det finns säkert några likheter, annars vore det lite skumt.

Det kanske är svårt att avgöra, men vilken låt skulle ni vilja säga är er bästa hittills?

– Vi är alla väldigt, väldigt nöjda med ADHD-skalle. Men det finns fler bra låtar också.

Rent inspirationsmässigt, vad skulle ni säga influerar er förutom just pop, rock och indie?

– Händelser, minnen, drömmar, möten, förhoppningar, Hedemora. Livet, helt enkelt. Vi har ganska varierad musiksmak i bandet. Någon gillar hiphop, en annan dubstep, en tredje obskyr postpunk, osv.

När man läser er blogg känns det nästan som att dessa berättelser borde återfinnas i en låt eller något, har ni någon gång tänkt den tanken att det skulle kunna bli en låt av vissa berättelser eller historier från blogginläggen?

– Nej, men det är ingen dum tanke!

Vad är bakgrunden till ”En Frånvarande CEO” och varför förstår jag mig inte på det vid första anblicken?

– Det där är ett internt skämt som växt och fått orimliga proportioner. Vår kompis Claes skriver så bra att vi tyckte han borde få blogga lite om bandet. Och det fick han. Det är nog inte meningen att du ska förstå allt.

Nu ska jag leka djävulens advokat och ställa en fråga om gammelmedia – vilka kvällstidningar tycker ni är bra, och vad läser ni oftast? Kulturdelen, sportdelen eller resten?

– De flesta av oss är sportnördar, så den delen öppnas nog först i tidningen. Tätt efter det: kulturen.

Ni har fått bra recensioner på er demo ”Landet, mörkret, livet” – har ni något spännande som skulle kunna berättas om denna platta?

– Nja, inget världsomvälvande, direkt. Den tog tid, kraft och pengar att spela in och ge ut. Men det var värt det, för den blev väldigt bra. Och vi hade roligt. Tror att vi vågade experimentera mycket mer än innan. Vi lät vår producent få friare händer än innan, och det var ett smart drag.

Hur kommer det sig att ni inte släppt fler plattor, samlar ni ihop låtar inför ett megasläpp eller hur ter det sig inom den närmsta framtiden?

– Vi har en massa låtar som ligger och väntar på att få bli inspelade, men att släppa en skiva med egna pengar kostar en del, och det har vi kanske inte råd med i nuläget. Att spela in en skiva är kanske inte prio ett heller, vi gillar att ge ut singlar och EP:s. De flesta lyssnar ju på enskilda låtar nuförtiden, men skulle någon rik människa vilja bekosta ett album är det bara att höra av sig, haha.

På vilket sätt skulle ni vilja säga att ni kompletterar varandra i bandet? Hur är ni som personer?

– Vi är ganska olika som personer, men vi gillar att spela musik och vi gillar att umgås. Vi är nog alla ganska så lättsamma varelser och inte så svåra att ha och göra med. Några av oss har hängt hela livet, i stort sett, så det finns mycket tyst kommunikation i bandet, lite som ett gammalt äktenskap.

Just nu har ni cirka fem låtar ute på er Soundcloud, var är de andra låtarna och vad heter de?

– De andra låtarna ligger i vår replokal, på vår soffa. De heter allt ifrån ”Även en idiot” till ”Kom tillbaka”. VI hoppas kunna skicka ut några av de låtarna till omvärlden någon gång i år. Vi har flera gamla låtar inspelade också, som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med. De är bra, men de känns som charmigt arkivmaterial.

Det verkar som att er ”senaste” låt ADHD-skalle slår hårt ute i stugorna, eller åtminstone inom popsvängarna, skulle ni kunna berätta mer om den låten och videon till den?

– Den handlar om vår basist Sonnys rastlöshet, och den är en hyllning till energin och viljan att få saker att ting att hända i livet. Har man en sådan energi, då går man med huvudet före in i väggen vissa gånger. Både på bra och dåliga sätt. Videon spelades in en solig junidag i Hedemora, och vi ville att den skulle bli som en karnevalhyllning till rastlösheten. Vilket den ju blev!

Vad är egentligen en ADHD-skalle? Enligt låten bör det nästan vara en kille eller tjej man visste att det skulle gå åt helvete för?

– Nja, en ADHD-skalle är mer en person med en inneboende energi och ett driv.

Om man någonsin blir kallad en ADHD-skalle, bör man ta det som en komplimang i så fall?

– Absolut.

Ni har egentligen haft mer spelningar än vad ni har spelat in låtar, nu undrar jag vilken av dessa spelningar som varit de bästa?

– Vi spelade i Rättvik en gång förra året, och det var en riktigt bra spelning inför en publik som lyssnade på varje ord. En röjig Göteborgsspelning på Mitt Andra Hem i april i år var inte heller så dum.

Hur tycker ni att ni utvecklats som ett liveband?

– Vi har blivit bättre på att spela, vi är säkrare nu men kan bli mycket bättre på att ta plats och få med oss publiken. Vi är bra men kan bli bätte.

Vad skulle ni säga att ni är, ett renodlat liveband eller ett studioband? Både och?

– Vi är definitivt både och! Vi är ganska dåliga på inspelningsteknik och sånt, så om man måste välja är vi nog snarare ett liveband än ett studioband. Men det är kul att spela in och se en låt växa fram. Att spela live är kul om det finns ett gensvar från publiken, annars kan det faktiskt vara lite plågsamt.

När jag hörde ADHD-skalle så kändes det som något nytt, mer fritt, banalt och lite annorlunda än den indie jag hört på senare tid – hur gick det i studion när ni spelade in?

– Tack! Vi lekte väldigt mycket, kan man säga. Klippte och klistrade och testade oss fram. Vi ville göra en ganska så klacksparkig låt, och vi ville att det skulle skramla och låta lite mer än normalt. Så vi lade in en del ljudeffekter, som ambulansljud och rundgångar. Och det blev som vi tänkte, glatt och lite galet!

Varför sjunger ni på rikssvenska när ni är från Dalarna?

– Det kan man fråga sig. Att bräka på dalmål är kanske inte så fint alltid. Det känns mer som något som Svenne Rubins får göra.

Vilket ställe (i Sverige) skulle ni säga är det vackraste vi har?

– Nibbleberget i Hedemora. Utsikten är vidunderlig.

Finns det några andra roliga (nya eller gamla) band ni skulle vilja rekommendera med handen på hjärtat?

– Faråker är så sjukt bra, ett av favoritbanden just nu! Francis gör vacker och annorlunda pop och kommer från Dalarna, kolla upp dom! Hedemorabandet Young, Rich & Pitifuls låt “I’d rather talk to trains” är fin också.

Vad brukar ni ha för er när ni inte ränner runt i stan med studenter eller lirar live? Rent ut sagt, när ni inte håller på med musiken?

– Vi jobbar väl, som många andra. Försöker få ordning på våra liv.

Ni har också varit med på diverse studentradior (särskilt i Lund), läste jag någonstans på internet. Skulle ni kunna berätta lite mer om det?

– Vi var med rätt länge i vintras på studentradiolistan, över de mest spelade låtarna i landets studentradiostationer. Då var det vår antirasistlåt ”Det Nya Landet” som snurrade. Tror att det blev en minimal hajp där, men det var inget som gav oss några spelningar eller så.

Är studenter eran huvudsakliga målgrupp när det kommer till lyssnare eller har den blivit större än så?

– Vet inte vad vi har för målgrupp. Just nu verkar det som att alltifrån treåringar till raggare gillar oss, och så får det gärna vara. Vi vill ju nå så många som möjligt. Videon till ADHD-skalle har över 20 000 views nu och då är vi ju en bit på väg.

Det fanns någon slags tävling som ni ställde upp i också som jag inte minns namnet på, något som Universal Music stod bakom, där man tävlade med en mängd andra band. Berätta mer?

– MusicVideoLab syftar du nog på. Det var där vi gjorde videon. Tillsammans med några unga och duktiga filmare fick vi en vecka på oss att förverkliga en idé till en video. Sex band valdes ut och fick vara med, så någon tävling var det inte när det väl var dags för själva projektet. Universal och Peace & Love var med och sponsrade, men det var kulturföreningen Magasinet i Falun som fixade allt, vilket de ska ha stort tack för.

Så inom den närmsta framtiden, vad kommer ni ha för er då?

– Vi tänkte väl ha några spelningar i Hedemora i augusti. Sedan får vi se vad som händer. Vore kul att spela i Stockholm lite mer. Vore också roligt att spela in mer musik och göra en ny video. Vi tar det som det kommer.

Vad skulle ni vilja säga är styrkan med ert band och var tror ni att ni kommer stå år 2014 om vi förutsätter att ni inte lagt av enligt er egen framtidsberättelse?

– Att vi är bra på att skriva låtar och att vi har något att säga. 2014 har vi verkligen ingen aning om. Vi kan ha lagt ner, eller så finns vi kvar.

Nu måste jag också lägga in en obligatorisk fråga, vad tycker ni om de ”ondskefulla” piraterna som laddar ned olagligt?

– Vi har inget emot det, faktiskt. För ett band som oss är det bara bra om musiken sprids.

Vad tycker ni om piratfrågan i allmänhet?

– Vi tror att man måste sluta älta den. Det är som det är, folk tankar ner, och även om det drabbar musikers inkomster kan det faktiskt också göra att musiken sprids.

Finns det något skivbolag som visat intresse för ert band ännu, då det verkar som att ni är unsignade just nu?

– Nej. Det har varit tyst som på Hedemoras Kyrkogård hittills.

Om det skulle bli så (i framtiden) att ni blir signade till ett majorbolag, skulle ert fantastiska sound stanna kvar i så fall eller skulle skivbolagsmogulerna få vara restriktiva?

– Haha, vi skulle hålla fast vid hur vi låter.

Då måste jag även inflika med en annan obligatorisk fråga, nämligen: vad tycker ni om skivindustrin som den ser ut idag? Hur påverkar den er?

– Vi tycker det är kul att det är så lätt att nå ut. Man spelar in en låt själv, lägger ut den på nätet och sen sprids den om den är bra. Enkelt som bara den. Egentligen behöver man ju inget skivbolag i den processen. Musikindustrin i övrigt har vi ingen koll på och den påverkar oss inte så mycket, vad vi vet.

Vad tycker ni om artistisk frihet, hur mycket betyder det för er i det långa loppet?

– Att bli styrd skulle vara hemskt. Frihet är viktigt och det känner vi verkligen att vi har.

Hoppas att jag inte har ställt allt för många frågor, men jag skulle vilja fråga vad ni har att säga till ert försvar?

– Vi vill bara tacka alla som lyssnar och som gillar det vi gör. Och alla som sprider ordet om oss. Vi är väldigt tagna och rörda över den respons som ADHD-skalle har fått.

Tack för att jag fick intervjua er! Vem tycker ni jag ska intervjua härnäst och vad ska jag fråga de/dem?

– Tack själv! Intervjua Faråker och fråga hur lång tid det tar innan allt som är skit går över och förbi.

Lyssna gärna på deras senaste låt ADHD-skalle:

Och på alla deras låtar på Soundcloud:

Ni finner dom även här borta:

Hemsida: http://hokartorget.se/

Facebook: http://www.facebook.com/pages/H%C3%B6kartorget/113887245353124

Soundcloud: http://soundcloud.com/hokartorget

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s