Intervju med Colossus!

Foto av: lenavincent.se

Colossus är ett band bestående av Niklas Eriksson (Sång, Gitarr), Thomas Norstedt (Trummor) och Magnus Stenvinkel (Bas). De spelar alla möjliga genrer, men om vi får tro på dem så landar de någonstans mellan traditionell stoner, progressiv metal och sludge. Sedan de släppt sin första EP Spiritual Myasis (2011) har de fått mycket höga betyg för sin prestation. Bland annat av kritiker på bloggar, stora musikmagasin och på webbsidor. Förutom detta blev de även inbjudna till P3 Rock med Håkan Persson, de har även turnerat runt i utlandet och fått radioutrymme i bland annat USA, Australien och Spanien. Som om det inte vore nog genomförde de en otroligt lyckad turné i Italien förra året. De är även aktuell med ett sprillans nytt album som kommer att släppas i vår, och nu har jag fått chansen att intervjua dessa giganter.

Hur känns det att bli så pass erkända på så kort tid?
– Självklart känns det sjukt kul och lite överraskande. Samtidigt har vi slitit hårt för det här. Vi har nött långa timmar i repan och legat på folk om att få komma ut och spela eller ge vår musik en chans. Vi gillar det vi gör och tar det jävligt seriöst vilket uppenbarligen ger resultat.

Vad tycker ni själva om er första EP?
– Jag tycker det är tre starka låtar som fortfarande representerar oss bra och som fortfarande spelas live. Samtidigt har låtarna nära två år på nacken så vi har självklart fortsatt utvecklats och finslipat vårt sound. EP:n var ett naturligt steg på vägen och fick upp folks ögon för oss. Nästa släpp kommer toppa den på alla plan.

På vilket sätt tycker ni att ni utvecklats sedan era första uppträdanden, rent livemässigt?
– Ingen av oss var nykomlingar på live-scenen när vi startade bandet men vi har helt klart blivit mer samspelta och tajta. Vi bjuder på ett bättre tryck och en mer genomarbetad show idag än tidigare. Tror ni inte oss så kom och kolla och avgör själva!

Har ni spelat i andra band tidigare?
– Ja, vi har alla gnetat i diverse mer eller mindre kända akter ända sedan ungdomsår. Erfarenheter som har gjort oss redo att köra det här racet fullt ut idag med lite mer skinn på näsan och vakna för branschens törnar.

När startade det som skulle bli Colossus och var fick ni inspiration till bandnamnet?
– Jag, Niklas – Gitarr och sång och Thomas – Trummor började jamma ihop för snart tre år sedan, efter vårt dåvarande band fallit samman. Vi lirade ihop mest på skoj och försökte förena tunggunget och energin hos riktigt skitig sludge/stoner med tekniskt meck och mer innovativa utfall från den progressiva musiken. Namnet hade jag redan gått och burit på ett bra tag och kände att det symboliserade våra musikaliska visioner och band samman de teman som ligger bakom hela Colossus-konceptet.

Ni är just nu aktuella för både ett nytt album till vår och en Skåneturné på bland annat Moriska Paviljongen, The Tivoli och Perrong 23, hur känns det och vad förväntar ni er?
– Med allt som snurrar kring bandet har dessa datum redan hunnit passera innan jag lyckades ta mig tiden att sitta ner med dina frågor. Men angående Skåne-gigen har vi bara varma minnen. Det var första gången för Colossus i Malmö och första gången för vår nya basist Mange att visa upp sig på scen utanför Stockholm. Kanonklubbar och riktigt bra människor både bakom scen och framför, vi vill verkligen tacka alla arrangörer och fans som behandlade oss så mycket bättre än vad vi förtjänar under dessa kvällar.

– Nu kommer vi hålla oss ifrån scenen ett tag och låsa in oss i repan för att sammanställa och repa in de nya låtarna innan vi går in i studion i April. Tyvärr finns inte så mycket att säga angående detaljerna kring albumet än, vi har några riktigt vassa alternativ på studio och producenter men det är inte helt klart än. Hur och vem som får äran att släppa är inte heller helt utarbetat. Flera aktörer har visat intresse att samarbeta, men av erfarenhet så tänker jag inte öppna käften innan vi har det svart på vitt. Budgivningen är med andra ord fortfarande öppen om någon är intresserad av att gå in och jobba ihop på något vis, hör av er snarast.

Planerar ni fler turnéer i Sverige detta året?
– Vi har några datum neråt landet direkt efter vi fått klart skivan och vi kommer även att åka runt hela landet för att promota skivan så småningom. Sommar är ju festivaltider så vi hoppas få komma ut och lira så mycket som möjligt där. Till höst lär vi även klättra neråt kontinenten och riva av ett gäng datum i Mellaneuropa plus att vi kommer gästa Rockbitch-gängets Halloweenbåt. Vi är ett band som ger sig allra bäst på scen, så vi vill ge alla en chans att vara med på festen. Har vi inte besökt din stad ännu så snacka med ditt lokala rockhak om att få dit oss – vi dyker garanterat upp och blåser taket av stället.

Vad tycker ni har varit er bästa spelning eller turné sedan ni började?
– Vi hade en riktigt kul spelning i Civitanova i norra Italien förra året. Vi lirade på en skön liten rockklubb med gott vin, grym espresso och en skön liten scen med angränsande rum som visade upp konserten på en TV-skärm. Under vårt set stod i princip hela klubben och öste och chantade “CO-LUS-SUS” mellan låtarna. Efter spelningen blev vi överösta av manliga munpussar och omfamningar. Det var surrealistiskt och skitkul, vi gjorde även en riktigt grym insats på scen.

Har ni något annat på gång förutom just turnéer, spelningar och musikskapande?
– Vi har alltid många storslagna idéer kring bandet för att expandera konceptet upplevelsemässigt. Förhoppningsvis kommer de att kristalliseras vartefter. Just nu har vi T-shirtar ute och kommer fortsätta trycka mer kul merchandise, så det är bara att mailbomba om beställningar redan nu. Till våren blir det även en video till någon av de nya låtarna.

Var kommer er inspiration från, rent musikaliskt och estetiskt?
– Musikaliskt kan man nog läsa mellan raderna vad vi lyssnar på, folk brukar hitta spår i vår musik av band som Mastodon, Tool, Neurosis, Kyuss, Meshuggah och så vidare vilket givetvis stämmer. Men vi har tillsammans en väldigt bred aptit på musik och tar intryck av det mesta av kvalitet inom alla genrer. Utöver detta så gäller så klart litteratur från alla tider, film och spel, upplevelser och erfarenheter, skrönor och realitet, filosofi och överdoser, religion och sjukdom, sprit och elände. Den mänskliga vardagen helt enkelt med dess många vindlande möjligheter och oändliga potential.

När jag söker på spiritual och myasis får jag upp spiritualitet och parasitism, vad skulle ni själva säga att innebörden är och vad det genomgående temat för just EPn “Spiritual Myasis” är?
– Spiritual Myasis är en liten resa inom frågeställningen “vad innebär det att vara människa”. Varje låt dekonstruerar en del i den abstrakta treenigheten som utgör en människas uppbyggnad; kropp, intellekt och spiritualitet. Utöver detta så förtäljer plattan en liten historia om människans utsatthet och vilsenhet samt de parasiterande element som göder sig feta på dessa tillfälliga svagheter.

Brukar ni skapa en viss tematik för olika EPs och olika album, jag tänker på om det album ni tänker släppa till våren har någon uttänkt tematisk och sublim mening?
– Ja, nu när ca 75% av låtmaterialet är klart kan jag konstatera att det kommer cirkulera kring en tematisk grund. Till skillnad från en EPs kortare format har man även lite mer utrymme att utforska ett ämne och berätta en historia mer genomgående. Men det blir ingen rockopera på så vis, det kommer finnas en röd tråd genom hela plattan och en lös historia som utspelar sig, men låtarna och texterna kan också står för sig själva och den som blankt skiter i handlingen kommer garanterat få utdelning av plattan. Det mesta som vi skapar inom bandet rör sig kring Colossus-mytosen, så även dessa låtar och de kommer att fortsätta att föra vidare och utveckla dess budskap och idéer.

Finns det något nytt ni kan berätta om det album som ni kommer att släppa till vår och hur går processen rent musikaliskt?
– Det blir nio stycken monsterbitar som ska sättas på plats. Musikaliskt utgår de från i princip samma grund som EP:n fast mer genomarbetat och färdigutvecklat. Vi har även tagit oss lite mer utrymme att avvika från kärnan båda vad gäller hårdare, kortare impulsiva rökare samt mer introverta, molande lösa stycken. Vi kommer ha större bredd av influenser, mer infall och intryck och förhoppningsvis en tyngre produktion som kan bära upp allt detta. Mer av allt helt enkelt, more is more som bekant.

– Skapandet brukar följa ungefär samma mall: jag kommer till lokalen med allt från en färdig låt till en samling löst sammanhängande riff som vi jammar ihop och hjälps åt att arra tills allt sitter helt gjutet. Sen sitter jag hemma och plitar med texter, ord och idéer som binder ihop låtar och musik.

Om ni skulle få välja någon annan genre att spela förutom metal, vilken skulle det i så fall vara?
– Å ena sidan skulle vi nog kunna klä om alla låtar att passa med andra instrument och arrangemang, allt från skör alt-country till elektronisk drone eller mustig jazz, men i slutändan så lever vi för den tyngd och tryck som bara hårdrocken kan erbjuda. Jag tror ingen annan genre riktigt kan bära upp Colossen tillfredsställande.

Vad är era sista visdomsord till de som läser detta?
– Fortsätt att hålla alla ögon vidöppna och besök vår hemsida eller Facebook-sida för nyheter kring bandet. 2012 är året då allt händer, vi syns ute i vimlet…

Här är Colossus med låten Parasite i liveversion:

Ni finner dem här:

Hemsida: http://colossus.se/

MySpace: http://www.myspace.com/colossusstockholm

Twitter: http://twitter.com/#!/colossussthlm

Facebook: http://www.facebook.com/colossusstockholm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s